Alyde Touwen: ‘Ik wil vooral lef in Vrouwenkoor Phoenix brengen’

Vrouwenkoor Phoenix heeft een nieuwe dirigent. Het koor voelt zich gezegend met de zeer enthousiaste en ervaren dirigent Alyde Touwen uit Eefde.

De vrouwen van Phoenix waren na coronatijd weer fanatiek begonnen maar de dirigent gaf al snel aan zich door persoonlijke omstandigheden toch meer te willen richten op arrangeren. Bestuurslid Louise van Schaik: “Dat was natuurlijk flink schrikken want een goede dirigent vinden in deze tijd is erg lastig. Alyde Touwen meldde zich echter al snel. We waren ontzettend blij dat ze in ieder geval onze ad interim wilde zijn en daarna zouden we van beide kanten aangeven of het omgezet zou worden naar een contract.

Nieuwe energie

“Het is een gezellig koor met een goede sfeer en veel ervaring.”

Het koor ging driftig aan de slag samen met Alyde en al snel bleek het van beide kanten goed te klikken; lekker fanatiek repeteren, veel technische aanwijzingen en daarnaast ook gezelligheid. Louise: “Wat een energie kwam er al snel terug, dat hadden we gemist de afgelopen tijd. De koorleden reageerden enthousiast en de repetitieavonden werden goed bezocht, dat zegt genoeg.” Alyde Touwen mocht dan ook zeker blijven en dat doet ze graag.

De zestigjarige dirigente is aan het begin van corona samen met manlief verhuisd van Zeist naar Eefde. Alyde: “In het midden van het land had ik zes koren, nu heb ik er daar nog drie behouden: een ouderenkoor, een christelijk gemengdkoor en een jongerenkoor. Ondertussen heb ik inmiddels ook al weer drie koren gevonden in deze regio, waaronder dus Vrouwenkoor Phoenix.”

Dirigeren is een sociaal beroep

Muziek is voor Touwen geen doel op zich, maar een middel tot ontmoeting. “Daarom heb  ik ook jaren geleden de ommezwaai gemaakt van het werken als klassiek zangeres en het geven van concerten naar het dirigeren van koren, wat een veel socialer beroep is”, legt ze uit. Ze volgde de studies Fysiotherapie, Theologie, Conservatorium Zang, Koordirectie en Kerkmuziek.

Ze is enthousiast over Phoenix. “Het is een gezellig koor met een goede sfeer en veel ervaring. Ze staan open voor aanwijzingen of veranderingen en daarmee zijn ze dus coöperatief en denken mee. Wat ik nu eerst wil inbrengen is het weer lekker gaan zingen, lef hebben, want dat is de afgelopen tijd (vast door corona) wat weggezakt. Ik heb het idee dat er open gecommuniceerd wordt met elkaar, het is erg transparent, dat waardeer ik erg.”

Mezzosopranen gezocht

Alyde Touwen zou er nog heel graag een paar koorleden bij hebben en doet gelijk een oproep aan vrouwen om ook bij het koor te komen zingen. “Vooral mezzosopranen zijn welkom. Kom gerust een paar keer meedoen om te kijken of het iets voor je is. Ik werd hartelijk ontvangen, dus dat zal vast bij iedereen zo zijn”, besluit ze lachend.