‘Viva Tutte Le Vezzose’ is het lijflied van Phoenix – waarom eigenlijk?

Ons koor zingt bijna op alle concerten het Italiaanse lied Viva Tutte Le Vezzose. Waarom en wat betekent het precies?

‘Viva tutte le vezzose’ is een Italiaans lied uit de 18e eeuw, dat populair werd tijdens de Rococo-periode, een culturele en artistieke stroming die bekend stond om zijn elegantie, frivoliteit en liefde voor de kunst. Het lied wordt vaak omschreven als een ode aan de schoonheid van vrouwen en hun charme.

Het lied werd gemaakt voor Maria Beatrice d’Este, ook wel Maria van Modena

De titel van het lied kan worden vertaald als ‘Leve alle charmante vrouwen’ of ‘Leve alle mooie dames’. Het heeft een opgewekte en vrolijke melodie die typisch is voor de Rococo-muziek, en de tekst prijst de schoonheid en deugden van vrouwen.

Het lied werd destijds erg populair en kreeg verschillende arrangementen en bewerkingen, waardoor het ook buiten Italië bekend werd. Vandaag de dag wordt het nog steeds regelmatig uitgevoerd en opgenomen door muzikanten, en het wordt beschouwd als een klassieker uit de Rococo-periode.

Er zijn verschillende versies van het lied, maar het wordt over het algemeen toegeschreven aan de componist Felice Giardini. Het lied zou oorspronkelijk zijn geschreven voor de eerste verjaardag van de prinses van Modena, Maria Beatrice d’Este, die de vrouw van James II van Engeland zou worden.

Viva Tutte le Vezzose: tekst en vertaling

Deel van onze eigen partituur – driestemmig.

Viva tutte le vezzose,
donne amabili graziose,
che non hanno crudeltà.

Viva sempre, viva, viva,
che da loro sol deriva
la magior felicità.

En de vertaling;

Leve alle charmante,
mooie, gracieuze vrouwen,
die geen wreedheid in zich dragen.

Leve altijd, leve, leve,
want van hen alleen komt
het grootste geluk.

Componist Felice Giardini

Felice Giardini

Felice Giardini was een Italiaanse componist en violist die leefde in de 18e eeuw. Hij was een van de meest geprezen violisten van zijn tijd en stond bekend om zijn virtuositeit en expressiviteit op het instrument. Giardini componeerde voornamelijk instrumentale muziek, waaronder concerti, sonates, ensembles en symfonieën.

Giardini werd geboren in Turijn in 1716 en studeerde bij verschillende bekende musici, waaronder Francesco Maria Veracini. Hij reisde door heel Europa en werkte als hofmusicus in Londen, Parijs en Sint-Petersburg, waar hij veel lof kreeg voor zijn composities en virtuoze optredens.

Giardini was een belangrijke figuur in de ontwikkeling van de viooltechniek en hij droeg bij aan de ontwikkeling van de moderne concertstijl. Zijn muziek wordt gekenmerkt door een elegantie en gevoeligheid die typerend is voor de Rococo-periode. Zijn invloed is nog steeds te zien in de muziek van latere componisten en zijn composities worden nog steeds regelmatig uitgevoerd en opgenomen.

Zingen of luisteren?