Enkele simpele tips om onze Engelse uitspraak te verbeteren

Het valt niet altijd mee om keurig Engels te spreken, laat staan te zingen. Maar als we dan toch zo onze stinkende best doen om een lied mooi te zingen, kunnen we maar beter gelijk de uitspraak goed doen. Toch?

Een paar eerste tips alvast:

  • You klinkt zeer zeker niet als ‘joe’ zoals in koe – maar you is langer, ronder: Yooouuuww
  • Een rollende ‘r’ bestaat niet in het Engels (zie kopje ‘r’ hieronder)

Eigenlijk is het Engels soms duidelijker dan het Nederlands want: een woord dat eindigt op onderstaande letters – spreek je ook uit als:  

d = d (dus geen t) 
b = b (dus geen p) 
v = v (dus geen f)    
z = z (dus geen s)  

Welke Engelse klanken zijn het lastigst?

Plaats je tongpunt tussen je boven- en ondertanden, waarbij je tongpunt, iets uitsteekt en je boventanden raakt. Als je in de spiegel kijkt, zié je ook echt je tongpunt. Blaas lucht langs je tong en: voila.


W
Onze Nederlandse ‘w’ lijkt vaak op de ‘v’. De Engelse ‘w’ klinkt echter meer als een zeer snel uitgesproken ‘oe’.

Bijvoorbeeld >
What = Oewat
Win = Oein

R
Nederlanders willen de ‘r’ in het Engels vaak aandikken, een rollende ‘r’ bestaat niet in het Engels. De ‘r’ wordt vaak aan het eind van een woord bijna niet uitgesproken.

Don’t pronounce the r! – zou dus moeten klinken als: Don’t pronounce the ah!

Je kunt aan het eind van het woord (bijv. ‘you are’) de ‘r’ beter bijna niet uitspreken (are = ah) dan er een rollende ‘r’ van te maken.

  • ‘r’ is stemloos (spreek dus geen r uit) wanneer het voor een medeklinker staat of aan het eind van een woord. (short, door, dark)
  • ‘r’ wordt alleen uitgesproken als het voor een klinker geluid staat. (grass, grapefruit)

Ook bij de woorden grass en grapefruit rolt de ‘r’ niet. Als je moeite hebt met het maken van de Engelse r, dan zou je kunnen beginnen met de klank z aan te houden (zzzzzzzzz) en dan je tongpunt verder naar boven/achteren te krullen totdat de z-klank verdwenen is. Dus: Begin bij z en krul je tong richting je bovenste gehemelte. Zodra de z –klank verdwenen is en je de juiste r klank hoort, zeg je ‘ight’ (spreek uit als ‘ait’) erachter. Je spreekt dan het Engelse woord right uit.

D

De d aan het eind van een woord klinkt altijd als een ‘d’, en nooit als een ‘t’.
Bed klinkt dus niet als bet.

U
Deze klank in het Engels heeft nog het meeste weg van een a zoals in het Nederlandse kat. Dus …Dutch spreek je uit als datsj en nooit dutsj.

T

Maak ‘m kort en ontploffend – neig niet naar een ‘s’.

Z – S

De Z wordt nooit uitgesproken als een S. De S wordt wel vaak uitgesproken als een Z. Dat laatste gebeurt bij de werkwoordsvormen.

V

In het Engels spreek je de V nooit uit als een F.

Engelse uitspraak oefenen

Bronnen voor dit artikel: