Nieuwe nummers in onze muziekmap

Meisjes, wat is het weer leuk om een aantal nieuwe liederen in onze map te hebben, wat genieten we hiervan. Alie Willemsen neemt ze hier eens door.

Nr. 321 Un poquito Cantas (Zuid-Amerika)

Een beetje lalala, zoals een kanarie

Een beetje zang, een beetje dans,
Een beetje lalala, zoals een kanarie,
Een beetje wijn, een beetje lucht,
Een beetje wind, een beetje schaduw,
een beetje mannen, een beetje meisjes

En dan maar lekker swingen met de heupen. Dit lied wordt ook vaak op scholen gebruikt om met kinderen ritmegevoel te krijgen. Hier kan je heel goed op klappen, bewegen en zingen als een kanarie.

Nr. 322 Alleluia van W.A. Mozart

Wolfgang Amadeus Mozart: zijn naam is bijna een begrip. Hij wordt als een van de grootste componisten aller tijden beschouwd. Maar waarom? Wie was hij?

Weetjes over Mozart

  • Mozart werd op 27 januari 1756 geboren in Salzburg en overleed in Wenen op 5 december 1791.
  • In die korte tijd componeerde hij wel 626 muziekstukken, waaronder 41 symfonieën, 27 pianoconcerten en 22 opera’s.
  • Een van zijn favoriete huisdieren was een spreeuw.
  • Mozart was klein, linkshandig en lid van de vrijmetselaars.
  • Zijn bekendste werken zijn het Requiem, het Klarinetconcert, Eine kleine Nachtmusik, Die Zauberflöte (met de beroemde aria van de Koningin van de Nacht), Rondo alla Turca en Symfonie.

Waar haalde Mozart al die melodieën vandaan?

Mozart

Mozart was een melodieënkoning. Hij heeft ze aan de lopende band bedacht: het zou je 240 uur kosten om al Mozarts werken achter elkaar te luisteren. En een ervaren kopiist zou minstens 33 jaar nodig hebben om al zijn partituren met de hand uit te schrijven – en dan te bedenken dat Mozart maar 35 jaar is geworden. Hij hoorde een muziekstuk als geheel in zijn hoofd, maar schreef het vervolgens niet in één keer op: net als andere componisten werkte hij met schetsen en maakte hij verbeteringen.

Mozart componeerde graag tijdens het biljarten. Hij was ook een briljant improvisator: op ieder thema kon hij improviseren, zelfs in de vorm van een fuga, een van de meest gecompliceerde vormen van klassieke muziek. En Mozart kon muziek die hij hoorde heel snel en vrij volledig onthouden.”

Nr. 323 Evening Rise

Een mooie spirituele indiaanse canon arr. Meinhard Ansohn, welke wij 4 stemmig zingen.

Nr. 324 Adiemus

Adiemus is geschreven door Karl Jenkins.
Het idee van Adiemus was om een modern nummer te schrijven door oude muziekvormen te gebruiken. De tekst heeft geen betekenis, de zangstem wordt simpelweg gezien als een instrument. Het nummer bevat een mix van Afrikaanse en Keltische muziek.
Adiemus werd een hit in een aantal landen.

Nr. 325 The Sound of Silence

“The Sound of Silence” is een lied van het beroemde Amerikaanse folkrock duo Simon & Garfunkel. Hoewel het nummer aanvankelijk weinig aandacht kreeg op het album “Wednesday Morning, 3 AM” uit 1964, werd de aangepaste single-versie een jaar later een wereldwijd succes. Door het gebruik in de film “The Graduate” in 1967 werd het nummer nog bekender, waardoor “The Sound of Silence” vandaag de dag tot de 500 beste nummers aller tijden behoort en in de Rock and Roll Hall of Fame is opgenomen.

En nu maar goed oefenen om de nummers onder de knie te krijgen. Muziekcommissie en Alyde bedankt voor deze nieuwe liederen.